Medarbetarundersökning gav viktiga insikter om pandemiåret
Motivation, jämställdhet, likabehandling och styrning är identifierade styrkor i resultatet av årets medarbetarundersökning i Trelleborgs kommun. Bland områden att utveckla finns hälsoarbete, arbetstid och påfrestande arbetsuppgifter.
– Det är fyra år sedan vi genomförde denna typ av undersökning och resultatet visar både på ros och ris. Medarbetarna är vår viktigaste resurs och därför är det av yttersta vikt att vi landar in våra påbörjade analyser i konkreta åtgärdsplaner för att framför allt förbättra och höja våra utvecklingsområden. Vår målsättning är solklar och det är att höja alla de värden och faktorer som rapporten omfattar, säger kommundirektör Fredrik Geijer.
Så påverkades effektiviteten under pandemin
Nytt för årets undersökning är att man för första gången utvärderat frågor kopplade till en pandemi och ställt frågor om direkt arbete med covid-19 och distansarbete.
Av de svarande arbetade 26 procent med direkt covidrelaterade arbetsuppgifter, till exempel inom vård och omsorg. Av dem tyckte 41 procent att effektiviteten i arbetet blivit sämre av att arbeta med covidrelaterade uppgifter, 47 procent tyckte det var oförändrat, och 13 procent att effektiviteten blev bättre.
Bland de som hade möjlighet att arbeta på distans svarar en hög andel, 42 procent, att det har förbättrat effektiviteten i deras arbete. 14 procent av dessa svarar att effektiviteten blivit mycket bättre, 42 procent att effektiviteten är oförändrad och 15 procent att den har blivit sämre.
Ingen större förändring i engagemang och nöjdhet trots pandemi
Trots ett och ett halvt års pandemi med extra hög arbetsbelastning och förändrade arbetssätt ligger siffrorna för Nöjd-Medarbetar-Index (NMI) och hållbart medarbetarengagemang (HME) i stort sett kvar på samma nivå som vid mätningen 2017.
NMI utgår från tre frågor och ger ett slags helhetsbetyg från medarbetarna. Årets NMI blev 65 jämfört med 2017 års resultat på 69.
När det gäller HME blev årets resultat 76 jämfört med 78 i undersökningen 2017. HME är en modell för att utvärdera arbetsgivarpolitiken i kommuner, framtagen av Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Svarsfrekvensen på 63 procent är något lägre än tidigare, men fullt tillräcklig för att göra tillförlitliga analyser. Syftet med enkäten är att skapa en bild av hur anställda upplever sin arbetssituation och kartlägga vilka faktorer som påverkar situationen i positiv eller negativ riktning.
Undersökningen är gjord av Enkätfabriken.