Barn och ungas delaktighet är ett av sex fokusområden i kommunens samverkansarbete Tryggare Trelleborg. För att öka delaktigheten finns det bland annat planer på att bilda ett ungdomsråd.
– Det handlar om att göra ungdomar delaktiga i den politiska processen och besluten som fattas. Kanske kan ett ungdomsråd fungera som en remissinstans i vissa frågor så att politikerna får med sig barn och ungas perspektiv inför beslut, säger Joakim Zetterholm, gruppledare för fokusområdet barn och ungas delaktighet.
Olika förberedande insatser
Joakim är projektledare i Trelleborgs kommun och möter många unga människor som står inför vägval kopplat till arbete och studier. I arbetsgruppen för Tryggare Trelleborg finns representanter från till exempel ungdomsenheten och enheten för antagning och studie- och yrkesvägledning.
– Vi arbetar på många olika sätt för att förbereda ungdomar, till exempel att de får veta hur arbetsmarknaden ser ut så att de kan göra medvetna val. Inom grund- och gymnasieskolan görs många insatser i den bereda vägledningen för att ge elever kunskap om den framtida arbetsmarknaden och ge dem förutsättningar för att göra medvetna framtidval. Vi gör också riktade insatser mot vård- och teknikyrken eftersom vi ser att det är bristyrken i dag. Vi arbetar med prao och feriejobb för att ge unga människor en introduktion till arbetsmarknaden och vi har något som kallas Framtidståget som innebär att årskurs 9-elever får träffa inspiratörer från arbetslivet.
Två huvudspår
Fokusområdet i Tryggare Trelleborg kretsar kring två huvudspår: förutom att starta någon form av ungdomsråd handlar arbetet om människan i kommunen.
– Människan i kommunen handlar bland annat om att synliggöra den service som kommunen erbjuder. Genom att göra människor mer medvetna om vad vi gör kan vi också öka tryggheten. Vi vill gärna avdramatisera bilden av myndighetspersoner och tjänsteutövning och lyfta fram på vilka sätt vi ger service och kan hjälpa människor vidare, säger Joakim Zetterholm.
Beslut ska fattas
Ett sätt att öka ungas delaktighet kan vara att starta ett ungdomsråd.
– Här vill vi vara inkluderande och fånga en bredd som representerar hela samhället. Det finns sedan tidigare ett politiskt förslag att starta ungdomsfullmäktige så vi får invänta beslut i frågan innan vi vet hur vi går vidare.
Motionen om att införa ungdomsfullmäktige/ungdomsråd i Trelleborgs kommun står på dagordningen till kommunstyrelsens sammanträde den 15 december. Frågan behöver även gå vidare till kommunfullmäktige för slutligt avgörande.
Fakta Tryggare Trelleborg
Tryggare Trelleborg är ett långsiktigt arbete i samverkan mellan kommunala verksamheter och Polisen. Arbetet tar sin utgångspunkt i två formuleringar från kommunfullmäktiges inriktningsmål:
Trelleborgs kommun ska förbättra tryggheten genom trygghetsskapande insatser och säkra offentliga platser.
Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och utvecklas för att utifrån sina förutsättningar lyckas så bra som möjligt i vuxenlivet.
Arbetet i Tryggare Trelleborg fördjupas i sex fokusområden: