Trelleborgs kommun har en lång och vacker kustremsa som många njuter av årets alla dagar. Kom ihåg att det finns en del att tänka på när man befinner sig vid vatten. Här finns mer information om vattensäkerhet.
Trelleborgs kommun har ett samarbete med småbåtsklubbarna i Smygehamn, Gislöv och Skåre där du kan låna gratis flytväst. Ta kontakt med småbåtsklubbarna för att låna en flytväst om du inte har någon och ska bege dig ut på vattnet. Det går även bra att åka dit dagtid då det brukar finnas folk på plats som håller klubbhuset öppet.
Annat som är viktigt att tänka på:
Alkohol och båtar hör inte ihop.
Ta med en extra åra och ett öskar i båten.
Stanna vid båten om du faller i vattnet.
Åk inte ut själv med båten om du kan undvika detta.
Ta del av sjörapporterna innan du åker ut med din båt.
Mobilen är bra att ha med sig, men glöm inte ladda den.
Åker du båt, se till så att ni inte är fler än vad båten kan ta.
Sitt ner i båten och fördela er så att båten är i balans.
Den bästa livräddaren är en torr livräddare. Innan du hoppar i vattnet: se efter så
att det inte finns en livboj eller en båt som du kan använda.
Livräddar du med en boj, sätt foten på linpaketet och kasta livbojen med ett tvåhandsgrepp till den nödställde.
Om du måste livrädda i vattnet, använd alltid ”förlängda armen”. Det kan vara en livboj, trädgren, jacka eller leksak som finns i närheten. Detta kan förhindra att du blir neddragen under ytan av den du ska rädda.
Om personen är medvetslös och inte andas, försök påbörja hjärt- och lungräddning redan i vattnet. Chanserna att överleva ökar ju fortare man påbörjar detta.
Medvetslösa människor med blöta kläder är tunga. Ta ett låsgrepp bakifrån under armarna. Böj knäna när du ska få upp den medvetslösa personen ur vattnet.
Om du befinner dig på en brygga eller kajkant, så kan du doppa kroppen i vattnet medan du håller i armarna för att få hjälp av vattnets flytkraft på väg upp igen.