Bilda förening
Trelleborg har ett rikt föreningsliv med både kultur- och idrottsföreningar, studieförbund, pensionärsföreningar, scoutkårer och andra föreningar där medlemmarna samlas kring ett gemensamt intresse.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Trelleborg har ett rikt föreningsliv med både kultur- och idrottsföreningar, studieförbund, pensionärsföreningar, scoutkårer och andra föreningar där medlemmarna samlas kring ett gemensamt intresse.
Många gånger handlar önskan att bilda en förening om att man är ett antal personer som tillsammans vill utöva sitt gemensamma intresse.
Innan man bildar en förening kan det dock vara en god idé att istället via ett studieförbund bilda en studiecirkel kring sitt intresse. På så sätt kan man med fint stöd av studieförbunden ägna sig åt sitt intresse utan merjobb och ansvar som medföljer att driva en förening.
I kommunens föreningsregister finns studieförbunden som är verksamma i Trelleborg listade.
En ideell förening kan vara en förening som fullföljer religiösa, välgörande, politiska, sociala, kulturella eller idrottsliga syften.
Ekonomiska föreningar bildas i syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intresse. För ekonomiska föreningar gäller lagen om ekonomiska föreningar.
Medlemskap i en ideell förening innebär att mötas kring någon form av gemensamt intresse. Genom att bilda en förening skapar man en fastare gemenskap kring detta intresse. En förening kan utöva påverkan inom olika områden av samhällslivet, men det ingår även en del ansvarsåtaganden i föreningsbildandet. Det uppkommer både administrativa och organisatoriska skyldigheter.
Föreningen blir en juridisk person vilket är en av de främsta anledningarna till bildandet. En juridisk person kan äga tillgångar och ha skulder, den kan vara part i avtal och kan uppträda som part inför domstol och myndigheter. En juridisk person kan försättas i konkurs. Enligt gällande huvudregel är det den juridiska personen som med sina tillgångar svarar för de förbindelser som uppkommer i föreningen. Enskilda medlemmar går i princip fria från allt personligt betalningsansvar och föreningens företrädare blir ansvariga i princip enbart om de inte följer vad som ankommer på dem att göra.
Det är därför viktigt att föreningsmedlemmarna i allmänhet och föreningens företrädare i synnerhet har grundläggande föreningsrättsliga kunskaper. Innan en förening bildas bör därför elementära föreningskunskaper inhämtas!
Ideell förening är en av de enklaste juridiska samverkansformerna och går därför både snabbt och enkelt att bilda.
Man måste vara minst tre personer för att bilda en förening.
Vid den första organiserade träffen (konstituerande möte) ska man:
Interimsstyrelsen får till uppgift att förbereda nästkommande möte. Vid detta möte, årsmötet, ska interimsstyrelsen ha gjort:
En ideell förening behöver inte registreras. Den behöver inte heller ha organisationsnummer. Det enda den måste ha är i princip stadgar, styrelse och ett urskiljbart namn.
Om man av en eller annan anledning önskar ett organisationsnummer går det bra att få detta genom att vända sig till lokala skattemyndigheten. Myndigheten kräver in stadgar och utdrag ur protokoll som bland annat anger vilka som är firmatecknare. Är föreningen skattskyldig eller har man anställda eller uppdragstagare för vilka man erlägger avgifter och drar skatt, erhålls automatiskt organisationsnummer.
Stadgarna kan innehålla följande:
På årsmötet godkänner man stadgarna och väljer en styrelse. Följande ärenden tar man upp på årsmötet:
Styrelsemedlemmarna har olika ansvarsområden. Ungefär så här brukar arbetsuppgifterna fördelas: