Trelleborgs kommun arbetar med ett flertal olika naturvårdssatsningar och vattenvårdsprojekt på olika platser i kommunen. Här följer en förteckning av de projekt som är aktuella för närvarande.
Programserie om Trelleborgs natur- och kulturmiljöer
Under Coronapandemin har naturen blivit en viktigt plats för rekreation och återhämtning för många människor, och ibland en förutsättning för att kunna träffas. Den ökade betydelsen av friluftslivet och naturen kommer med stor sannolikhet hålla i sig lång tid framöver.
Programserien ska öka kunskapen, intresset och engagemanget för Trelleborgs natur- och kulturmiljöer för både kommuninvånare och besökare. Natur- och kulturmiljöer filmas och tjänstemän såväl som ideellt engagerade med sakkunskap intervjuas. För att skapa interaktion kan tittarna lämna förslag på miljöer. Ämnen som biologisk mångfald, allemansrätt, kulturarv och fornminnen kommer att diskuteras.
Projektet pågår till och med 31 december 2022.
Batlife Sweden stationsnätverk
Området runt de södra delarna av Dalköpingeån är en mycket värdefull fladdermuslokal. Vid inventeringar av fladdermöss 2018 och 2019 upptäcktes att området som planeras att bli ett nytt naturreservat vid Dalköpingeåns södra delar hyser hela 7 av Sveriges 19 arter av fladdermöss. De mest sällsynta arterna är sydpipistrell som är klassad som akut hotad, samt barbastell som är sällsynt förekommande inom hela EU-området. I Sverige är arten klassad som sårbar.
Genom projektet Batlife Sweden kommer fladdermöss att följas och registreras under en treårsperiod. Projektet ska bland annat ge svar på vilka arter som förekommer vid stationen, när de är aktiva och hur miljö och klimat påverkar djuren. Trelleborg kommer att ingå i ett nätverk av stationer runt om i Sverige.
Projektet pågår till och med 31 december 2023.
Restaurering av grönyta i Fjärdingslöv
Söderslätt är vackra åkrar och ett fantastiskt öppet landskap med vidsträckta utblickar, men också med blåst. Även en liten dunge kan ge en skoglig känsla och innehålla förhållandevis höga naturvärden.
I byn Fjärdingslöv äger kommunen en bit mark om cirka 8 000 kvadratmeter. Ytan är ett före detta stationsområde som vuxit igen. Här finns en hel del stora träd, bland annat ekar och askar som behöver mer utrymme för att trivas. Med projektet ges möjlighet både att förstärka den biologiska mångfalden och engagera byborna.
Projektet ska bland annat inventera befintliga biologiska värden och ge underlag för åtgärder för ökad biologisk mångfald. En arborist kommer att engageras inför beslut om hantering av de stora träden. En stig ska röjas och eventuellt förstärkas med beläggning och bänkar placeras ut. En informationsskylt kommer att berätta om byns järnvägshistoria och platsens biologiska värden.
Projektet pågår till och med 31 december 2023.
Restaurering av Ståstorpsån
Projektet ska genomföras på kommunens åkermark vid Ståstorpsån i nordvästra delen av Trelleborgs stad. Med hjälp av kantavplaning, översvämningsytor och två mindre våtmarker återskapas en mer funktionell å som renar vattnet från näringsämnen, utjämnar vattenflöden och skapar ökad biologisk mångfald. Genom tvåstegsdike på en cirka 600 meter lång sträcka och två våtmarker ska åvattnet fördröjas i landskapet och flödet utjämnas innan det når stadens bebyggelse.
Kommunens åtgärder och det arbete som markägare inom Ståstorpsån ekonomiska förening påbörjat kommer att utgöra en fin start på ett vandringsstråk från staden och norr ut i landskapet.
Projektet pågår till och med 31 december 2023.
Utredning och borttagande av vresros längs kusten
Vresros växer längs hela kusten i Trelleborg och växten har genom åren brett ut sig allt mer. Vresros räknas som en invasiv art som utarmar annan vegetation och hotar den biologiska mångfalden. Vresrosens vassa taggar och täta bestånd gör det svårt för människor och djur att röra sig fritt där den växer.
Några markägare längs Trelleborgs kust har av eget intresse redan påbörjat bekämpning av vresros. Genom projektet ska samordning av insatser och områden som bekämpas förbättras och resultatet bli mer långsiktigt hållbart.
Utbredningen av vresros längs kusten ligger i huvudsak inom strandskyddat område. För att ta bort vresrosorna kommer det i de flesta fall att erfordras en dispens från strandskyddsbestämmelserna. Kommunen kan genom projektet samordna en gemensam dispensansökan från fastighetsägarna och få fler markägare intresserade.