Gräsklippning
Gräsklippningen på gräsplaner och ängar som ägs av kommunen pågår främst under perioden maj till september. Arbetet är som mest intensivt fram till midsommar då behovet av klippning är som störst.
I vilken omfattning gräset växer påverkas av allt från hur kall våren varit till mängden nederbörd. Vissa år är tillväxten av gräs väldigt snabb och kraftig, vilket gör att det kan ta längre tid innan samtliga gräsytor får sin första klippning. Kommunens gräsklippare betar av områdena i turordning, vilket är det som är mest effektivt. Detta medför att en del områden får vänta lite längre på att få sina gräsytor klippta än andra.
Olika typer av gräsytor
Det finns gräsytor av två kvaliteter, bruksgräs och långgräs (kan också kallas äng). Långgräset slås två gånger om året, till midsommar och september-oktober. Vissa ängar slås bara en gång per år, och då när örtfloran har blommat över, som regel slutet på augusti, början på september. Detta gäller till exempel ängarna kring Stavstensudde och ängen vid Modeshög med flera. I samband med slåttern ska det slagna samlas ihop och föras bort. Bruksgräset slås regelbundet med den kapacitet kommunen har, som består av två medelstora och två stora åkgräsklippare. Dessutom arbetar tre till fyra personer med handgräsklippare och motorlie, så kallad gräsputs.
Kommunens resurser
Under klippsäsongen är sammanlagt cirka sju personer verksamma på heltid med gräsklippning i kommunen. Utöver det anlitar kommunen entreprenörer för gräsklippningen i Smygehamn och Anderslöv samt för gräsklippning i branta slänter vilket kräver speciella maskiner.