Hållbarhet är ett viktigt tema i strukturplanen. Området ska i framtiden kännetecknas av att de som är verksamma där arbetar med hållbarhetsfrågor på olika sätt.
Social hållbarhet handlar bland annat om att skapa trygga miljöer, och miljöer som inbjuder till samvaro. Där det rör sig mycket folk upplevs miljön ofta som trygg. För en trygg upplevelse bör mörka och dolda prång undvikas och genomtänkt belysning användas.
Social hållbarhet kan också handla om möjlighet att träna, goda kommunikationer och mötesplatser av olika slag.
Ekonomisk hållbarhet kan handla om att inte riva utan ta vara på redan gjorda investeringar och anpassa det som redan byggts för ny användning.
I en cirkulär ekonomi minimeras nyproduktion av produkter och fokus riktas mot återvinning och återanvändning. Det finns goda möjligheter för verksamhetsutövare inom Business center att dra nytta av varandra i ett sådant sammanhang.
Stora delar av området kommer fortsatt att bestå av hårdgjorda ytor vilket innebär att det behövs goda dagvattenlösningar för att minska översvämningsrisken och minska risken för miljögifter från tung trafik.
Kanaler, svackdiken och översvämningsytor som löper i väst-östlig riktning genom området kan fylla flera viktiga funktioner. De blir spridningsvägar för djur och växter, de blir naturliga avskiljare mellan vägtrafikanter och gång- och cykeltrafikanter och de blir trevliga promenadvägar som uppmuntrar till rörelse. Men framför allt bidrar dessa lösningar till klimatanpassning och ekologisk hållbarhet då de fördröjer dagvatten och renar det på vägen till naturområdet vid Dalköpingeån.
Byggnader kan också användas både för att ta hand om dagvatten, till exempel genom att anlägga gröna tak. Byggnader kan också vara en del av smarta energilösningar, till exempel genom att solpaneler installeras på tak och fasad.