När någon (du eller någon annan) anmält oro för att du utsatts för våld eller övergrepp kan du, om du är under 18 år, få komma till Barnahus där du får berätta vad som hänt och hur du har det där hemma.
Hur går det till när du kommer på besök?
När du kommer till Barnahus följer någon med dig, som du känner dig trygg med, den personen kallar vi trygghetsperson. Det kan till exempel vara en lärare eller någon annan som du känner. Det finns ytterligare en person med när ni åker till Barnahus, detta är din särskilda företrädare. Den personens jobb är att se till att du har det bra.
När du kommer till Barnahus tar en polis emot dig och du får sitta ner och vänta en liten stund i vårt väntrum. Sedan pratar polisen med dig, detta samtal kallas förhör. Här får du berätta om vad som hänt dig och hur du har det hemma.
Efter samtalet med polisen, får du träffa en socionom från socialtjänsten som pratar med dig. Den personen ansvarar för att du och din familj får hjälp om ni behöver det.
Hur kan det kännas?
En del barn har lätt för att berätta. Andra tycker det är svårt och känner rädsla, skam eller skuld för det som hänt. För många är det som hänt en hemlighet, som de inte vill eller vågar prata om.
De flesta som kommer till Barnahus är oroliga för vad som kommer hända, efter att de berättat. Det är viktigt att försöka berätta, även om det känns jobbigt. För då kan vi hjälpa dig. Och den som gjort dig illa kan få hjälp att sluta göra så.
Vi som jobbar här är vana vid att prata med barn som är i samma situation som du. Vårt jobb är att hjälpa dig.
Här kan du läsa vad som är ett brott och hur du kan få hjälp om du varit med om ett brott. Det finns också information om vad som händer när man anmäler och om det blir rättegång. Jag vill veta
Hit kan du också vända dig om du vill prata eller fråga något: