Här hittar du som arbetar med barn information om Barnahus. Du som jobbar på socialtjänsten i Svedala, Trelleborg eller Vellinge kan ringa hit för rådgivning och konsultation.
Barnahus målgrupper
Barn som misstänks vara utsatt för våld i nära relation.
Barn som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp, oavsett relation till förövare.
Barn som utsätter andra barn för sexuella övergrepp, eller som har sexualiserat beteende.
Barn som bevittnat eller upplevt våld i nära relation.
Rådgivning och konsultation
Du som jobbar på socialtjänsten i Svedala, Trelleborg eller Vellinge är välkomna att kontakta samordnaren på Barnahus för rådgivning och konsultation, till exempel om du är tveksam kring om socialtjänsten bör göra en polisanmälan eller inte.
Om du jobbar med barn någon annanstans än på socialtjänsten, till exempel på förskola, skola eller fritids, tar du kontakt med socialtjänsten i kommunen där du jobbar för rådgivning och konsultation gällande till exempel en orosanmälan till socialtjänsten.
Anmälningsplikt
Är du anställd på en myndighet vars verksamhet berör barn och ungdomar, samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst eller kriminalvård omfattas du av anmälningsplikt enligt 14 kapitlet 1 § socialtjänstlagen. Detta innebär att du har en skyldighet att anmäla till socialtjänsten om du misstänker att ett barn far illa. Det är sedan socialtjänst/polis som kontaktar Barnahus, när det behövs.
Akuta ärenden
Du kommer i kontakt med Barnahus via socialtjänsten eller polismyndigheten – föräldrar och barn kan inte själva boka tid. Vid akuta ärenden, kontakta polisen (via 112 eller 114 14) eller socialtjänsten i respektive kommun.
Inför samråd
När du ringer från socialtjänsten till Barnahus för att boka in ett samråd behöver samordnaren veta:
Typ av brott som samrådet avser
Plats/ort för brottet
Tidpunkt för misstänkt brott
Barnets namn och personnummer
Vilken relation den misstänkte har till barnet
Hur uppgifterna om misstänkt brott mot barnet framkommit