Frågor och svar om skolskjuts
Här hittar du vanliga frågor och svar om skolskjuts i Trelleborgs kommun. Du kan också kontakta Kundtjänst om du inte hittar svaret på din fråga.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här hittar du vanliga frågor och svar om skolskjuts i Trelleborgs kommun. Du kan också kontakta Kundtjänst om du inte hittar svaret på din fråga.
En elev kan i vissa fall beviljas skolskjuts till annan skola än till skolan i sitt upptagningsområde, vilken kommunen kallar placeringsskola. Det gäller i de fall då kommunens bedömning visar att skolskjutsen till den självvalda skolan inte blir dyrare än vad den skulle bli till placeringsskolan och det inte blir någon merkostnad för kommunen.
Ja, eleven kan få skolskjuts (med linjetrafik eller skoltaxi) om kommunens bedömning visar att kostnaden för skolskjutsen till den självvalda skolan i den andra kommunen inte blir dyrare än vad skolskjuts till placeringsskolan skulle bli.
Ansökan ska göras via blankett som du beställer på följande e-postadress:
Ja, eleven kan får skolskjuts enligt skollagen om kommunens bedömning visar att kostnaden för skolskjutsen till den självvalda skolan inte blir dyrare än vad skolskjuts till placeringsskolan skulle bli. Vi kallar det merkostnad.
I Trelleborgs kommun finns ett lokalt politiskt beslut om att elever vars skolskjuts bedöms bli en merkostnad, erbjuds skoltransport till den skola de valt, oavsett om det är en kommunal eller fristående skola, under förutsättning att kraven för skolskjuts uppfylls (till exempel avstånd) och att skolan ligger i Trelleborgs kommun.
Eftersom det är ett politiskt beslut kan vi inte säga i dag hur det ser ut vid ett eventuellt nytt politiskt styre. De beslut om skolskjuts/skoltransport som fattas gäller stadievis, dvs förskoleklass till årskurs 3, årskurs 4-6 och årskurs 7-9. Därefter behövs det en ny ansökan och nytt beslut. Då görs en ny prövning utifrån de beslut och regler som finns då.
Vilket färdsätt en elev beviljas beror bland annat på ålder, var man bor i förhållande till hållplatser och trafikförhållanden. I första hand ges skolbuss. Går ingen skolbuss, vilket det i dagsläget inte gör, så är nästa sätt linjetrafik (busskort) för elever i årskurs 4-6 och för de yngre, i förskoleklass-årskurs 3 kan det i stället bli aktuellt med skoltaxi, om inte vårdnadshavare anser att eleven ändå kan åka linjetrafik.
Eftersom eleverna i årskurs 7-9 har en ungdomsbiljett ges i första hand linjetrafik som färdsätt (finns det en skolbuss kan detta också ges).
Nej, från och med höstterminen 2021 gäller att endast elever med beslut om skolskjuts/skoltransport får resa med skolbussarna.
Nej, från och med höstterminen 2021 gäller att endast elever med beslut om skolskjuts/skoltransport får resa med skolbussarna.
Nej, elever har inte rätt till skolskjuts till och från fritids. Skolskjuts gäller till och från skolan i anslutning till skolans ramschema.
Dessa elever kan ha rätt till skolskjuts på morgonen men inte på eftermiddagen då de är på fritids.
Dessa elever kan ha rätt till skolskjuts de dagar de inte är på fritids. De dagar de är på fritids har de inte rätt till skolskjuts.
Skolbussarna/skoltaxi kör endast under skoldagar; inte vid lov eller skolans studiedagar. Elev som ska gå lovskola kan dock ha rätt till skolskjuts under lovet. Kontakta skolskjutshandläggare för mer information.
Du gör en ansökan om skolskjuts i e-tjänsten Ansökan om skolskjuts. Välj särskilda skäl som grund.
En elevs funktionsnedsättning ska styrkas genom intyg från läkare eller i vissa fall, utlåtande från sakkunnig på skolan (till exempel skolhälsovård, kurator, psykolog). Av intyget ska det framgå för vilken tid skolskjutsbehovet bedöms kvarstå. Intyget bör inte vara äldre än sex månader vid ansökningstillfället.
Det medicinska intyget skickas till:
Bildningsförvaltningen
Box 79
231 21 Trelleborg
Bedömning om rätten till skolskjuts görs utifrån barnets behov av transport till och från skolan enligt kriterier i skollagen och inte utifrån vårdnadshavarnas ekonomi, funktionsnedsättning eller andra personliga skäl.
Hänsyn tas till färdvägens längd, elevens funktionsnedsättning, trafikförhållanden eller någon annan särskild omständighet som rör eleven.
Om ni har fått ett beslut om skolskjuts med linjetrafik så är det detta färdsätt som kommunen bedömt fungerar utifrån elevens ålder och passande skolbuss/linjetrafik.
Om ert barn går på sin placeringsskola och har fått ett beslut med förvaltningsbesvär finns möjlighet att överklaga färdsättet. Överklagan måste göras inom 3 veckor från den dag ni mottog beslutet.
Färdsättet kan dock komma att ändras under beslutets giltighet om förutsättningar för skolskjutsplaneringen förändras.
Enligt Trelleborgs kommuns skolskjutsreglemente bör restiden inte vara längre än 60 minuter på morgonen och 60 minuter på eftermiddagen för elever i årskurs F-9.
Väntetiden på skolan bör inte vara längre än:
Nej, det är bara barn som är beviljade skolskjuts med den taxin som får åka med.
Om ni/ert barn ska flytta och vill ansöka om skolskjuts i förväg går det bra. Då behöver vi få in ett intyg som styrker flytten till den nya adressen. Det går bra med bild på köpe-/hyreskontrakt eller kvittens på kommande adressändring hos Skatteverket.
Du mejlar intyget till skolskjutshandläggare.
Elever som bor växelvis, lika mycket hos båda vårdnadshavarna, har rätt att få sitt skolskjutsbehov prövat från båda vårdnadshavarnas adresser. Detta gäller förutsatt att båda vårdnadshavarna är bosatta i kommunen.
Ansökan om skolskjuts vid växelvis boende görs i e-tjänsten Ansökan om skolskjuts.