Matavfall
Mängden matavfall i våra sopkärl uppgår till i genomsnitt 95 kilo per person om året. Genom att sortera ut matavfallet kan det omvandlas till biogas och biogödsel.
Det matavfall som samlas in i Trelleborgs kommun behandlas till biogas – ett helt förnybart drivmedel som inte tillför ny koldioxid. Med restprodukten, biogödseln, kommer viktiga ämnen tillbaka till jorden istället för att gå till förbränning.
Hur går det till?
Du lägger matavfallet i de speciella papperspåsar som placeras i en brun, ventilerad påshållare. Påsarna ingår i abonnemanget. Påsarna läggs sedan i ett brunt avfallskärl som är avsett för matavfall, eller i facket för matavfall om du har ett fyrfackskärl. Så enkelt är det!
När du behöver nya påsar kontaktar du din hyresvärd eller så hämtar du själv nya påsar i kundtjänst på rådhuset, eller på någon av kommunens tre återvinningscentraler.
Vad är matavfall?
Matavfall är allt som blivit över när du ätit eller lagat mat:
- tillagade eller råa matrester
- grönsaker, rotfrukter, frukt och svamp
- kött, fisk, ägg och äggskal
- kaffe, te, kaffefilter och tepåsar
- servetter och hushållspapper
- mejeriprodukter och matfett
- bröd, kakor, mjöl och gryn
- godis, chips och popcorn
Lägg aldrig plast i matavfallet
Lägg aldrig plast i matavfallet, inte ens om det står att den är nedbrytbar. Blöjor, tvättlappar, kattsand, blommor, jord, aska, stearin, snus, tobak och tuggummi hör inte heller hemma i matavfallspåsen.
Varför använda papperspåsar till matavfall?
Papperspåsen har flera fördelar och den viktigaste är att den bidrar till att renheten på matavfallet och därmed blir kvaliteten på slurry och biogödsel hög. Forskning visar att papperspåsar är det insamlingssystem som fungerar bäst, inklusive om man tittar på risk för läckage. Genom att använda papperspåsar introduceras endast extra papper i kretsloppet. Bioplastpåsar, som till exempel majsstärkelsepåsar, innehåller fortfarande en stor mängd fossil olja Dessa påsar bryts inte ner utan följer med biogödseln ut på åkermarken. Dessutom kan de ge driftproblem i anläggningarna.
Idag forskas det mycket på detta område och helt fossilfria biopåsar som fungerar i hela biogasprocessen kommer helt säkert att finnas i framtiden. Tills dess är papperspåsar det som är bäst för miljön och för produktionen av biogödsel och biogas.
Några råd för hantering av matavfall sommartid
När vi har varma och soliga dagar med hög luftfuktighet gynnas flugorna. När flugor kommer åt avfall med frukt, kött eller fisk, lägger de ägg som blir till fluglarver. Och ju varmare en fluga har det, desto fler ägg lägger den. Larverna i sig utgör ingen hälsorisk även om de är obehagliga.
För att du ska slippa obehaget med fluglarver i ditt avfallskärl kan du tänka på följande:
- Paketera frukt, kött, fisk och skaldjur omsorgsfullt. Lägg matavfallet i blad från en tidning och slå ihop det som ett paket och lägg det i matavfallspåsen. Vik ihop påsen ordentligt så att den inte öppnar sig när den hamnar i kärlet. Det är viktigt att flugorna inte kommer åt innehållet.
- När du har ätit skaldjur kan du frysa in skalen i matavfallspåsen. Lägg påsen i avfallskärlet på tömningsdagen så slipper du både lukt och eventuella fluglarver.
- Se till att matavfallet har droppat av så mycket som möjligt. Känns påsen ändå våt och tung, använd dubbla påsar.
- Blött avfall leder till större luktproblem. Blanda matavfallet med tork- eller tidningspapper för att få ett torrare avfall.
- Har du fått fluglarver och vill rengöra kärlet efter tömning kan du tvätta med en blandning av vatten och ättika. Spraya därefter kärlkanten med ättikslösningen.
- Ha som vana att skölja ur avfallskärlet någon gång på sommaren. Använd såpa vid rengöring och ättika om du fått problem med fluglarver. Låt det torka ordentligt innan du använder det igen.
Information för dig som bor i lägenhet
Din fastighetsägare eller hyresvärd ska ge dig tillgång till den information och den utrustning du kan behöva för att kunna sortera ditt matavfall. Det innebär att du ska få en informationsfolder som berättar hur du ska sortera, matavfallspåsar och en påshållare som du ska använda när du sorterar ditt matavfall.
Matavfall innehåller både näring och energi
Ur matavfall kan vi utvinna både biogas och biogödsel. Biogasen används som drivmedel åt bilar och bussar. En bil kan köra en mil på fem kilo matavfall. Biogödseln använder lantbrukarna på sina åkrar.
På webbplatsen Gör det inte svårare får du fler tips och kan läsa mer om matavfallshantering.