Frityrolja och flytande matfett

Du kan lämna flytande matfett, matolja och frityrolja på Sysavs återvinningscentral i Trelleborg. Då kommer matfettet till nytta och blir till nya produkter som tvål, tvättmedel, stearinljus, plast, gummi och biodiesel.

När oljan som blir över efter matlagning har svalnat kan du hälla det i en genomskinlig plastflaska med hjälp av en tratt, eller torka ur stekpannan med hushållspapper och lägga det direkt i matavfallet. Fett som stelnat och blivit fast ska du också lägga i matavfallet.

Använder du livsmedel som är inlagda i olja, som tonfisk, oliver och soltorkade tomater, kan du sila matfettet direkt i flaskan. Spara flaskan och fyll på när det blir olja över.

Var kan jag lämna flytande matfett och frityrolja?

När du fyllt plastflaskan lämnar du den på din återvinningscentral, på samma ställe som du lämnar Farligt avfall. Backen är märkt Matolja.

Tänk på att flaskan eller behållaren ska vara genomskinlig och ordentligt stängd. Du får inte flaskan i retur. Personalen på återvinningscentralen tar hand om den.

Finns det matrester i det flytande matfettet så lägger du flaskan, ordentligt stängd, i restavfallet.

Minska risken för stopp

Visst kan matfettet göra susen i matlagningen, men i avloppet kan det bli stopp. Den vanligaste orsaken till störningar i avloppet är faktiskt matfett som hälls i vasken. Det hjälper inte att spola med varmvatten, då stelnar fettet bara och med tiden bildas proppar. De energirika avlagringarna i avloppsrören kan också sprida lukt och locka till sig råttor och andra skadedjur.